مهارت همدلی
مهارت همدلی
همدلی توانایی درک دنیای پدیدارشناسی طرف مقابل است به این معنی که فرد بتواند خود را جای دیگری بگذارد و دنیا را از چشم او ببیند و بتواند احساس دیگران را بشناسد و پاسخ مناسب به آن احساس دهد،
در این پادکست به تعریف همدلی و اهمیت موضوع همدلی از دیدگاه هانیز کوهات پرداخته شده و 6 ویژگی مهارت همدلی عنوان شده،که به شما کمک می کند مهارت همدلی را در ارتباط خود با دیگران به خوبی درک کنید و بتوانید ارتباط موثری با دیگران برقرار کنید.
برای گوش دادن به پادکست مهارت همدلی روی فایل ویدئویی زیر کلیک کنید :
اگر نیاز به دانلود فایل صوتی مهارت همدلی دارید روی لینک زیر کلیک کنید
همدلی توانایی درک احساس و تجربۀ دیگران است و دو جزء شناختی و عاطفی دارد. جز شناختی یعنی این که فرد بتواند احساس دیگران را بشناسد و تشخیص دهد و جز عاطفی یعنی این که بتواند پاسخ مناسب به آن احساس بدهد. به عبارت ساده تر یعنی این که بتوانید در موقعیتهای مختلف احساسات دیگران مثل خشم، ترس و غم شان را تشخیص دهید و به صورت درست به آن پاسخ بدهید. اولین شرط همدلی با دیگران خودآگاهی است. فردی که احساسات و روحیات خودش را نشناسد در همدلی کردن با دیگران درمانده میشود.
مهارت همدلی چه چیزی برای فرد به ارمغان می آورد؟
همدلی کردن و توانایی شناخت احساسات دیگران، در حوزههای مختلف زندگی انسان اثر میگذارد. با داشتن مهارت همدلی میتوانید به احساسات و تواناییهای زیر دست یابید:
1- ایجاد حس خوشایند و مثبت در فرد
2- افزایش اعتماد به نفس و کارآمدی
3- کمک به تصمیم گیری بهتر از فواید مهارت همدلی
4- جلوگیری از سو تفاهمها و رفتارهای نامناسب
5- تحکیم روابط بین فردی (مثلا رابطه بین زوجین)
6- کمک به شناخت بهتر دیگران و ایجاد روابط گسترده
لازم به ذکر می باشد، مهارت همدلی یکی از مهارتهای ده گانه زندگی طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی می باشد، برای یادگیری سایر مهارتها روی لینک زیر کلیک کنید :
لینک آموزش مهارتهای ده گانه زندگی طبق توصیه WHO
افزایش مهارت همدلی
مهارت همدلی یک مهارت اکتسابی است که با تمرین و استفاده از راههای مناسب میتوان آن را تقویت کرد. برخی از این راهها به شرح زیر هستند:
1. گوش دادن فعال
اولین قدم برای افزایش مهارت همدلی تمرین گوش دادن به صورت فعال است. برای این کار باید به خوبی و با تمام توجه به طرف مقابلتان گوش داده و پاسخهای مناسبی نشان دهید. اگر در شرایط گوش دادن به حرف کسی نیستید، بهتر است از او بخواهید که در زمان دیگری با هم صحبت کنید. در این صورت ناراحتی فرد بسیار کمتر از زمانی خواهد بود که با شما صحبت کند ولی پاسخ نامناسب بگیرد. کارهایی که برای گوش دادن فعال باید انجام داد عبارت اند از:
1- کارهای خود را کنار بگذارید و با تمام توجه به طرف مقابلتان گوش دهید.
2- تماس چشمی داشته باشید و به حرکات مخاطب توجه کنید.
3- در بین صحبتهای او با تکان دادن سر و حرکات بدنی نشان دهید که به حرفهایش توجه میکنید و مشتاق هستید.
4- خود را جای او بگذارید تا حالش را بهتر درک نمایید، فکر کنید اگر جای او بودید چه میکردید.
5- برای کسب مهارت همدلی و گوش دادن فعال، از تکنیک انعکاس برای عکس العمل دادن استفاده کنید.
2. انعکاس
انعکاس احساس: در این تکنیک باید با منعکس کردن احساسات، همدلی خود را نشان دهید. مثلا میتوانید بگویید “مطمئنم خیلی برایت سخت بوده” یا ” از خوشحال بودنت خوشحالم” در این صورت او احساس میکند که توسط شما درک شده است.
انعکاس محتوا: بعضی وقتها موضوع صحبت مساله هیجانی و احساسی نیست و به گفتگوهای روزمره مربوط میشود. در این صورت نیز باید با انعکاس حرفهای مخاطب، او را تائید کرده و نشان دهید که به صحبتهایش گوش میدادهاید.
لینک زیر به شما کمک می کند در کنار مهارت همدلی ، مهارت ارتباط موثر با دیگران را یاد بگیرید:
لینک آموزش ارتباط موثر با دیگران
3. نصیحت و قضاوت نکردن
در اکثر مواقع وقتی که افراد با شما درد و دل میکنند، درست و غلط موضوع را میدانند و تنها به دنبال کسی هستند که نگرانیهایشان را با او تقسیم کنند. اگر برای حل مشکلش راهکاری دارید حتما به او بگویید ولی از توصیههای کلیشهای و مقصر نشان دادن او خودداری کنید.
4. تعصب نداشتن
زندگی اجتماعی یعنی ارتباط با افراد مختلف؛ این افراد همیشه عقایدی شبیه به شما ندارند و حتی ممکن است فکر و عقیدهای کاملا مخالف داشته باشند. برای همدردی کردن با دیگران لازم است که تعصب را کنار بگذارید و حرفهای دیگران را (حتی اگر مخالف آن هستید) گوش دهید. توجه داشته باشید که قرار نیست عقیده او را بپذیرید بلکه فقط باید به آن احترام بگذارید.
5. تعادل در همدلی
برای این که بتوانید مهارت همدلی خود را بالا ببرید، باید در عکس العمل نشان دادن تعادل برقرار کنید. نه انقدر عکس العمل نشان دهید که به مشکل فرد افزوده شود و نه انقدر بی اهمیت باشید که احساس کند او را درک نمیکنید. برای ایجاد تعادل باید واکنش منطقی نشان دهید. فکر کنید که این موضوع برای طرف مقابل چه قدر اهمیت دارد و سپس متناسب با آن برخورد کنید. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه مهارت های ده گانه زندگی کلیک کنید :
لینک آموزش مهارتهای ده گانه زندگی طبق توصیه WHO
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!