ارتباط موثر و مدیریت تنش در رابطه TA

ارتباط موثر و مدیریت تنش در رابطه با رویکرد تحلیل رفتار متقابل TA

در این ویدئو در خصوص راهکار جلوگیری از دعوا و مشاجره توضیحات لازم داده شده است

ما همه روزه بخش زيادي از زمان را به ارتباط برقرار کردن با ديگران مي‌گذرانيم ، هر چه بيش‌تر بتوانيم نيازهاي خود را بيان کرده و نيازهاي ديگران را درک کنيم، بهتر می توانم با دیگران کنار بیایم، توانايي ارتباط موثر به ما کمک مي‌کند تا با ديگران ارتباط کلامي و غيرکلامي موثرتري برقرار نماییم ، یادگیری مهارت ارتباط موثر به افراد کمک می کند سازگاری خود را در ارتباط با دیگران افزایش دهند.

 

همه ما براي برقرار کردن ارتباط با ديگران، صرف‌نظر از اين‌که چقدر با آن‌ها صميمي يا ناآشنا هستيم، با صحبت و گوش کردن (گفت‌وگو) ارتباط برقرار مي‌کنيم. همکلاسي‌ها، دوستان، آشنايان و خانواده همه جزء شبکه گسترده ارتباطي ما هستند که باید بتوانیم صمیمیت در روابط خود با آنها برقرار کنیم .

در وبینار آموزشی مدیریت تنش به مدت 80 دقیقه در خصوص ارتباط متقاطع (Cross )که دلیل اصلی تنش در روابط می باشد توضیحات کامل ارائه شده است، ارتباط متقاطع یکی از انواع ارتباط در نظریه تحلیل رفتار متقابل دکتر اریک برن می باشد .

تحلیل رفتار متقابل Transcriptional Analysis یا به اختصار TAیک تئوری علمی و کاربردی در روانشناسی  طبق نظریه دکتر اریک برن می باشد که می‌توان از آن در جهت ارتباط موثر و بهبود بخش‌های مختلف زندگی از جمله عاطفی ،روابط زندگی شخصی، روابط در محیط کار وجامعه  استفاده کرد.

 

چگونه طرف مقابلم را نقد کنم که ناراحت نشود

 

۱- افراد معمولا در برابر نقد مقاوم هستند به جای این که همسرتان را به دلیل رعایت نکردن نظم انتقاد کنید، هنگامی که نظم را رعایت می کند خیلی او را تقدیر کرده و از او تعریف کنید. این کار به مرور زمان، باعث می شود عدم رعایت نظم او کم رنگ شده و رعایت کردن نظمش بیشتر شود.

۲-  قبل از نقد نقاط منفی او، حتما به نقاط مثبتش فکر کنید و آن ها را به زبان آورید (نقاط مثبتی را ذکر کنید که واقعی باشد، چاخان نباشد!) مثلا تو خیلی خوب و مهربان هستی ولی از فلان رفتارت تو مهمونی یه کم آزرده شدم …

۳- مراقب باشید رفتارش را نقد کنید و نه شخصیتش را. مثلا نگویید “شلخته ای” بلکه رفتارش را مثلا این که هنگام خانه امدن لباس هایش را روی تخت می اندازد یا جوراب و کیفش را کنار اتاق می انداز نقد کنید.

۴- جملاتتان را با ضمیر “من” آغاز کنید و نه ضمیر “تو”. مثلا به جای این که بگویید “تو به ظاهرت نمی رسی و به آراستگیت اهمیت نمی دهی.” بگویید: ” من دوست دارم بیشتر به خودت برسی.”

۵- رفتار منفی طرف مقابل را تعمیم افراطی ندهید. مثلا نگویید :”تو هیچ وقت حوصله ی حرف زدن نداری!” آیا واقعا هیچ زمانی نبوده که او با شما با حوصله حرف زده باشد؟!

تلاش کنید موضوعات را تعمیم افراطی ندهید و قبل از حرف زدن به حرفهایتان فکر کنید

۶- مبهم صحبت نکنید و حرفتان را واضح و حتی با مثال بیان کنید.  مثلا نگویید :”من از رفتارایی که با من داری راضی نیستم!“، هر موضوع را مجزا مطرح کنید.
و برای مطرح کردن هر موضوعی زمانی مناسب در نظر بگیرید

۷- قبل از نقد طرف مقابل، نیتتان را با خودتان مرور کنید! آیا واقعا قصد کمک به او و اصلاحش را دارید یا صرفا می خواهید دلتان خنک شود یا او را ضایع کنید؟؟؟!!! با خودتان رو راست باشید. چون نیت شما در زبان بدنتان حتما اثر گذار خواهد بود.

به هنگام نقد کردن، عزت نفس فرد مورد نظر مورد مخاطره قرار می گیرد، افراد معمولا در برابر نقد مقاوم هستند و (به جز افرادی که عزت نفس بالایی دارند …) بنابراین سعی کنید تا حد ممکن از روش های جایگزین گفته شده استفاده کنید.

در رویکرد تحلیل رفتار متقابل این نکته بسیار ضروری است که برای انتقاد از طرف مقابل حتما باید ابتدا کودک درون او را مورد نوازش قرار دهید تا بتوانید باِلغ شخصیت او را تحت تاثیر قرار دهید .

 

برای برقراری  ارتباط موثر با دیگران ابتدا باید سه وجه شخصیت درون خود را بشناسیم ، با شناخت سه وجه شخصیت درون (والد ، بالغ، کودک) در رویکرد تحلیل رفتار متقابل به راحتی می توانید روابط خود را با دیگران بهبود ببخشید.

هرچه خودآگاهی و خودشناسی ما بیشتر می شود آسان تر می توانیم رفتار خود را با دیگران تطبیق دهیم و روابط و داد و ستدهای ما برای هر دو طرف رضایت بخش تر خواهد بود . اشراف بیشتر نسبت به افکار و احساسات خود و آگاهی بیشتر از احساساتمان در حین تجربه ی آن ها ، روابط بین فردی را بهبود می بخشد.

 

بیشتر بدانید :

بهبود روابط زن و شوهر با متد انجمن بین المللی TA

در صورتی که قصد دارید روابط خود را بهبود بخشید ،و تغییرات بنیادی در زندگی خود ایجاد نمایید پیشنهاد ما این است که محصول زیر را تهیه فرمائید.محصول جامع تحلیل رفتار متقابل حاصل پژوهش ها و جست و جوهای ده ساله ماست که با متد انجمن بین المللیTA تهیه شده است.

 

 

مهارت همدلی

مهارت همدلی

همدلی توانایی درک دنیای پدیدارشناسی طرف مقابل است به این معنی که فرد بتواند خود را جای دیگری بگذارد و دنیا را از چشم او ببیند و بتواند احساس دیگران را بشناسد و پاسخ مناسب به آن احساس دهد،

در این پادکست به تعریف همدلی و اهمیت موضوع همدلی از دیدگاه هانیز کوهات پرداخته شده و 6 ویژگی مهارت همدلی عنوان شده،که به شما کمک می کند مهارت همدلی را در ارتباط خود با دیگران به خوبی درک کنید و بتوانید ارتباط موثری با دیگران برقرار کنید.

برای گوش دادن به پادکست مهارت همدلی روی فایل ویدئویی زیر کلیک کنید :

اگر نیاز به دانلود فایل صوتی مهارت همدلی دارید روی لینک زیر کلیک کنید

دانلود فایل صوتی مهارت همدلی

 

همدلی توانایی درک احساس و تجربۀ دیگران است و دو جزء شناختی و عاطفی دارد. جز شناختی یعنی این که فرد بتواند احساس دیگران را بشناسد و تشخیص دهد و جز عاطفی یعنی این که بتواند پاسخ مناسب به آن احساس بدهد. به عبارت ساده تر یعنی این که بتوانید در موقعیت‌های مختلف احساسات دیگران مثل خشم، ترس و غم شان را تشخیص دهید و به صورت درست به آن پاسخ بدهید. اولین شرط همدلی با دیگران خودآگاهی است. فردی که احساسات و روحیات خودش را نشناسد در همدلی کردن با دیگران درمانده می‌شود. 

 

مهارت همدلی چه چیزی برای فرد به ارمغان می آورد؟

همدلی کردن و توانایی شناخت احساسات دیگران، در حوزه‌های مختلف زندگی انسان اثر می‌گذارد. با داشتن مهارت همدلی می‌توانید به احساسات و توانایی‌های زیر دست یابید:

1- ایجاد حس خوشایند و مثبت در فرد

2- افزایش اعتماد به نفس و کارآمدی

3- کمک به تصمیم گیری بهتر از فواید مهارت همدلی

4- جلوگیری از سو تفاهم‌ها و رفتارهای نامناسب

5- تحکیم روابط بین فردی (مثلا رابطه بین زوجین)

6- کمک به شناخت بهتر دیگران و ایجاد روابط گسترده

لازم به ذکر می باشد، مهارت همدلی یکی از مهارتهای ده گانه زندگی طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی می باشد، برای یادگیری سایر مهارتها روی لینک زیر کلیک کنید :

 

لینک آموزش مهارتهای ده گانه زندگی طبق توصیه WHO

 

افزایش مهارت همدلی

مهارت همدلی یک مهارت اکتسابی است که با تمرین و استفاده از راه‌های مناسب می‌توان آن را تقویت کرد. برخی از این راه‌ها به شرح زیر هستند:

1. گوش دادن فعال

اولین قدم برای افزایش مهارت همدلی تمرین گوش دادن به صورت فعال است. برای این کار باید به خوبی و با تمام توجه به طرف مقابل‌تان گوش داده و پاسخ‌های مناسبی نشان دهید. اگر در شرایط گوش دادن به حرف کسی نیستید، بهتر است از او بخواهید که در زمان دیگری با هم صحبت کنید. در این صورت ناراحتی فرد بسیار کمتر از زمانی خواهد بود که با شما صحبت کند ولی پاسخ نامناسب بگیرد. کارهایی که برای گوش دادن فعال باید انجام داد عبارت اند از:

1- کارهای خود را کنار بگذارید و با تمام توجه به طرف مقابل‌تان گوش دهید.

2- تماس چشمی داشته باشید و به حرکات مخاطب توجه کنید.

3- در بین صحبت‌های او با تکان دادن سر و حرکات بدنی نشان دهید که به حرف‌هایش توجه می‌کنید و مشتاق هستید.

4- خود را جای او بگذارید تا حالش را بهتر درک نمایید، فکر کنید اگر جای او بودید چه می‌کردید.

5- برای کسب مهارت همدلی و گوش دادن فعال، از تکنیک انعکاس برای عکس العمل دادن استفاده کنید.

2. انعکاس

انعکاس احساس: در این تکنیک باید با منعکس کردن احساسات، همدلی خود را نشان دهید. مثلا می‌توانید بگویید “مطمئنم خیلی برایت سخت بوده” یا ” از خوشحال بودنت خوشحالم” در این صورت او احساس می‌کند که توسط شما درک شده است.

انعکاس محتوا: بعضی وقت‌ها موضوع صحبت مساله هیجانی و احساسی نیست و به گفتگوهای روزمره مربوط می‌شود. در این صورت نیز باید با انعکاس حرف‌های مخاطب، او را تائید کرده و نشان دهید که به صحبت‌هایش گوش می‌داده‌اید. 

لینک زیر به شما کمک می کند در کنار مهارت همدلی ، مهارت ارتباط موثر با دیگران را یاد بگیرید:

لینک آموزش ارتباط موثر با دیگران

3. نصیحت و قضاوت نکردن

در اکثر مواقع وقتی که افراد با شما درد و دل می‌کنند، درست و غلط موضوع را می‌دانند و تنها به دنبال کسی هستند که نگرانی‌هایشان را با او تقسیم کنند. اگر برای حل مشکلش راهکاری دارید حتما به او بگویید ولی از توصیه‌های کلیشه‌ای و مقصر نشان دادن او خودداری کنید. 

4. تعصب نداشتن

زندگی اجتماعی یعنی ارتباط با افراد مختلف؛ این افراد همیشه عقایدی شبیه به شما ندارند و حتی ممکن است فکر و عقیده‌ای کاملا مخالف داشته باشند. برای همدردی کردن با دیگران لازم است که تعصب را کنار بگذارید و حرف‌های دیگران را (حتی اگر مخالف آن هستید) گوش دهید. توجه داشته باشید که قرار نیست عقیده او را بپذیرید بلکه فقط باید به آن احترام بگذارید.

5. تعادل در همدلی

برای این که بتوانید مهارت همدلی خود را بالا ببرید، باید در عکس العمل نشان دادن تعادل برقرار کنید. نه انقدر عکس العمل نشان دهید که به مشکل فرد افزوده شود و نه انقدر بی اهمیت باشید که احساس کند او را درک نمی‌کنید. برای ایجاد تعادل باید واکنش منطقی نشان دهید. فکر کنید که این موضوع برای طرف مقابل چه قدر اهمیت دارد و سپس متناسب با آن برخورد کنید. برای کسب اطلاع بیشتر در زمینه مهارت های ده گانه زندگی کلیک کنید :

 

لینک آموزش مهارتهای ده گانه زندگی طبق توصیه WHO

 

7 مرحله از فرایند خود دوستی و عزت نفس

بارها در بحث ارتباط با دیگران گفته ام، مشکل هر چه باشد موضوع اصلی باید روی کارکرد فرایند خوددوستی باشد.

خوددوستی مانند عصای جادویی است که مشکلات را برطرف می کند، زمانهایی را به یادآورید که درباره خودتان احساس خوبی داشتید و زندگی تان چقدر خوب پیش می رفت،

خوددوستی که زیر بنای عزت نفس می باشد چنان جوششی از احساسات دلپذیر برایتان به ارمغان می آورد که انگار دارید در آسمان می رقصید.

 

1-تحت هیچ شرایطی از خودتان انتقاد نکنید :

 

تا خودتان را تایید نکنیدو نپذیرید محال است بتوانید خود را واقعا دوست داشته باشید، تایید و پذیرش خود شاه کلید تغییرات مثبت است .

بعضی از افراد آنقدر مهارهای سطح ناخودآگاهشان قوی است که اگر کسی به آنها بگوید دوست داشتنی هستی ، بی درنگ از خود می پرسند، چرا ! مگر چه در من دیده که مرا دوست داشتنی می داند.

ارتباط خوب با دیگران از خوددوستی آغاز می شود، عشق ، خلاقیت ،نوآوری نیز با خوددوستی شروع می شود.

——————————-

2-هر روز جملات تاکیدی مثبت را ذکر دائمی خود نمایید:

 

این ذکر دائمی را هر روز صد بار با خود تکرار کنید

(من خودم را تایید می کنم و دوست دارم )

 

زیاد نیست! نه، بگذارید این ذکر دائمی فکر غالب شما شود، این جمله تاکیدی راه مطمئنی برای به سطح آمدن هرگونه مهار یا بازدارنده در سطح ناخودآگاه شما می باشد .

به میزانی که نسبت به قبول و پذیرش این جمله مقاومت دارید، بدان معناست که شما از درون مخالفت بیشتری با تایید و پذیرش خود دارید.

-چطور میتوانم خودم را تایید کنم وقتی که زیادی چاق و یا زیادی لاغر هستم (خلاصه زیادی یه طوری هستم… )

-چطور میتوانم خودم را تایید کنم وقتی که تا به این سن به جایی نرسیده ام.

-چطور میتوانم خودم را تایید کنم وقتی که تمام سرمایه ام را در فلان جا از دست دادم.

-چطور میتوانم با وجود این همه شکست ، اشتباه و خطا خودم را تایید کنم.

-چطورمیتوانم خود را تایید کنم وقتی آنقدر که باید دوست داشتنی،زیبا و موفق نیستم.

احمقانه است که گفتن این جمله ساده، فایده ای داشته باشد .

 

باید بگویم کاملا اشتباه می کنید آنچه جلوی دوست داشتنی بودن شما را می گیرد ، همین مقاومت های مربوط به بازدارنده ها یا مهارهای سطح ناخودآگاه ذهن شماست.

این افکار بر شما قدرت و تسلطی ندارند، مگر شما به آنها قدرت دهید .

 

3-در تمام طول روز احساسات خود را بررسی کن:

 

-احساس ترس دارم،ترس از دست دادن رابطه،ترس آینده نامعلوم،ترس از مخارج سنگین، ترس از آینده فرزندانم.

-احساس نفرت وخشم دارم، عصبانیت از اینکه دیگران  چنین رفتار بدی با من دارند.

-احساس ناامیدی و بیحوصلگی از اینکه نمی دانم چه کاری برای بهتر شدن زندگیم انجام دهم.

-احساس عذاب وجدان وگناه از اینکه چرا آن کار را انجام دادم.

 

احساس ترس،ناامیدی ،عذاب وجدان، خشم ، عصبانیت و بیحوصلگی ، شما را در مدار جذب ناخواسته ها قرار می دهد،و از رسیدن به خواسته ها و اهداف شما را باز می دارد.

لذا بسیار ضروری است که در هر لحظه احساسات خود را بررسی و آگاهانه احساس شور،شوق، اشتیاق و لذت رسیدن به زندگی بهتر و خواسته هایتان را در ذهنتان پرورش دهید.

 

4-از هدایت  و شهود الهی کمک بگیرید:

 

همه ما به منبع لایزال الهی متصل هستیم، برای تک تک کارهای روزانه ، قدم به قدم هدایت بطلبید.

کودک درون می تواند شما را به خواسته ها و رویاهایتان برساند به شرطی حال و هوای خوبی برای او ایجاد کنید.

از او بپرسید، چه غذایی دوست دارد،چه لباسی بپوشید که او احساس بهتری داشته باشد،گاهی میان انجام دادن کار روزانه و رها کردن آن و پیاده روی در پارک، انتخاب را به عهده او بگذارید.

 

5-بخشش و عشق بدون قید وشرط را تمرین کنید:

 

زمانی که دیگران را به خاطر  بدی هایی که در حق شما کردند می بخشید، بیش از هر زمانی در مدار عشق قرار می گیرید.

ارتعاش عشق بالاترین و نزدیکترین ارتعاش به منبع انرژی جهان است.

عشق بی قید وشرط به دیگران، ابتدا از درون خودتان آغاز می شود، اگر نتوانید در تمام حالات به خودتان عشق بورزید با دیگران نیز نمی توانید مهربان باشید.

با خودتان همانگونه رفتار کنید که با فردی که عاشق او هستید رفتار می کنید.

 

6-به این باور برسید که شایسته بهترین ها هستید:

 

چه افکاری در طول روز با خود حمل می کنید؟!

-هیچ گاه شغل خوبی به دست نمی آورم.

-هیچ وقت پول کافی برای خرید خانه ، ماشین و لوازم دلخواهم پیدا نخواهم کرد.

-هیچ وقت فرصت زندگی رویایی با همسر دلخواهم را نخواهم یافت.

هرگاه چنین تفکراتی به ذهنتان رسید بایستی هوشیارانه آنها را رها کنید، قبل از هر چیزی باید این اندیشه که مستحق ثروتمند شدن هستید را در خود پرورش دهید.

در هر شرایطی و موقعیت به ظاهر نامناسب، به روزهای بهتر زندگی امیدوار باشید و به کمتر از یک زندگی ایده آل با بالاترین استانداردها رضایت ندهید .

 

7-هر چه می توانید دانش خود را در خصوص عزت نفس گسترش دهید:

 

هر چه بیشتر می توانید مطالعه کنید، دانش جویی، کار یک عمر است. هر چه بیشتر یاد بگیرید ، تمرین کنید، احساس بهتری خواهید داشت، سواد زندگی و اندوختن دانش به شما احساسی نیکو می بخشد

ویژگیهای افراد با عزت نفس بالا و افراد با کمبود عزت نفس را در لینک زیر بخوانید:

 

لینک ویژگی های افراد با کمبود عزت نفس و دارای عزت نفس