مدیریت زمان
مدیریت زمان چیست و تکنیک های آن کدامند ؟
مدیریت زمان یکی از دغدغه های مهم بسیاری از ماست.همه میدانیم که ضعف در برنامه ریزی و مدیریت زمان، میتواند مشکلات فراوانی را برای ما ایجاد کند ،زمان از گرانبها ترین داشته های هر فرد است . بسیاری از ما در انجام کارهای روزانه دچار کمبود زمان می شویم و نمی توانیم کارهایمان را به موقع و درست به پایان برسانیم در چنین زمانی نیاز به مدیریت زمان احساس می شود.کسانی که در زندگی خود مدیریت و برنامه ریزی زمان دارند کارهای خود را در اسرع وقت و به شکل صحیح انجام می دهند . این افراد از زمان خود به صورت موثرتر و بسیار پربارتر استفاده می کنند زیرا تمرینات و مهارت های مدیریت زمان را به خوبی یاد گرفته اند و در زندگی شخصی به کارگرفته اند.
تکنیک های مدیریت زمان و رفع اهمالکاری
احتمالا روشن ترین دلیل عدم استفاده از مدیریت زمان این است که مردم نمی دانند زمان چیست، دلیل دوم سستی و تنبلی است، بعضی ها هم فاقد هدف و انگیزه هستند.
این مقاله با ارائه 5 تکنیک در غالب مدیریت زمان به شما کمک می کند تا بتوانید درجهت تبدیل شدن به یک مدیر موفق گام بردارید. استفاده از زمان ضرورتی اجتناب ناپذیر برای موفقیت است.
در بحث مدیریت نیز باید یادآور شویم که مدیریت زمان بسیار حائز اهمیت است زیرا اگر ما نتوانیم زمان را در اختیار داشته باشیم کسب و کار ما با مشکل جدی مواجه خواهد شد.
1-اولویت بندی
در مدیریت زمان باید کارها در ساعت مشخصی انجام شود بنابراین نباید زمان های زیادی را برای کارهای فرعی قرار داد زیرا صرف این زمان باعث می شود که کارها به موقع انجام نشوند . شما باید کارهای ضروری و غیر ضروری زندگیتان را مشخص کنید و با انجام چنین کاری، نیازهای واقعی زندگی خود را بشناسید.
یکی از تفاوتهای افراد موفق و افراد غیر موفق، در مدیریت زمان می باشد.
افراد موفق با تاکید بر موضوعات مهم و عدم تاکید بر موضوعات بی اهمیت ، در رسیدن به اهداف خود برنامه ریزی بسیار دقیقی دارند.
2-طرح یا نقشه
داشتن طرح و نقشه دقیق قبل از انجام کارها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است پس بهتر است روزانه قبل از انجام کارهایتان یک طرح کلی برای کل روز در نظر بگیرید.
زمان خواب نیز یکی از مواقعی است که می توانید درباره ی کارهای روز بعد یا روزهای بعد تان فکر کنید و روز بعد با ذهنی بازتر و آماده تر به سمت محل کار خود بروید . زمان هایی که صرف برنامه ریزی می شود شما را به هدفتان نزدیک تر می سازد.
3-عملکرد چند وظیفه ای
برخی از افراد توانایی انجام چند کار با یکدیگر را دارند ، این استعداد انجام چند کار با یکدیگر شما را قادر می سازد که از دیگران جلوتر باشید اما کسانی هستند که توانایی انجام کارها با یکدیگر را ندارند نباید این روش را پیش بگیرند زیرا سبب می شوند که هیچ یک از کارهای خود را به درستی به پایان نرسانند و درنهایت ازتمام شدن کارها ناامید می شوند.
4- شناسایی وظایف
در ابتدا مشخص کردن زمان هایی برای انجام کارهای چندتکلیفی و کارهای تکی بسیار پر اهمیت است.مثلا انجام تکمیل چک لیست ها در محل کار از کارهایی است که باید به صورت چند کاره باشد تا در وقت صرفه جویی شود اما انجام پروژه های ویژه و خاص باید به صورت تکی باشد تا در بالاترین سطح انجام شود و حواس و زمان ویژه ای به آن اختصاص داده شود.
5-کم کردن وقفه
در زندگی چیزهای بازدارنده را بشناسید و آن ها را کاهش دهید شاید نتوانید از این موارد بکاهید ولی حتما می توانید روش درست برخورد و مواجهه با آن ها را یاد بگیریدو تغییرشان دهید.برای مثال اگر یکی از دوستانتان کاری را در حین انجام پروژه مهم کاریتان به شما داد ابتدا باید پروژه ای را که شروع کرده اید، تمام کنید و سپس کار جدید را شروع کنید. اما در برخی از مواقع شرایط به گونه دیگری است برای مثال اگرکارفرما از شما انجام کاری را درخواست کرد اولویت کاری شما کار رئیستان خواهد بود.
از اونجایی که زمان چیزی نیست که بشه اون رو ذخیره کرد، یا گذرش رو کندتر یا سریع تر کرد پس کنترلی روش نیست، این یعنی ما نمی تونیم مدیریتش کنیم! پس اساسا مدیریت زمان عبارتی اشتباه است! ما فقط می تونیم خودمون رو مدیریت کنیم (اونهم بطور محدود) پس بهتره اینطور تلقی بشه که با مدیریت خودمون و پیرامونمون از زمانی که در اختیارمون هست به شکلی استفاده کنیم، که قادر باشیم به نتیجه مطلوب در زمانی مشخص برسیم.
برداشت کلی شما از مسئله (مدیریت برخود )درست می باشد ،ولی در هر حوزه ای از مدیریت به دلیل اهمیت موضوعات ، نیاز است به صورت جداگانه تحلیل و بررسی صورت پذیرد
مدیریت خشم ، مدیریت استرس ،و …… همه این عناوین فقط از طریق ( مدیریت برخود )می باشد ولی به هرکدام از عناوین به صورت جداگانه پرداخته می شود.
مدیریت زمان به معنای اینکه آن را کند تر یا سریع تر کنیم نیست بلکه به معنای برنامه ریزی برای استفاده حداکثری از آن جهت رسیدن به اهداف می باشد.